Ekologisk växtnäring så klart

Växtnäring. Foto: Hedvig Eriksson (Fröbomb)När det gäller växtnäring har jag tidigare köpt små gröna flaskor på närmaste mataffär. För det är där jag köper det mesta jag behöver, som  jord och lecakulor – jag har ju ingen bil.

Men när jag nu odlar grönsaker, bär och kryddor som ska ätas så känns det ofräscht att hälla en vätska som luktar allrengöring i jorden. Därför har jag köpt  en flaska Biobact, som så vitt jag vet är den enda växtnäringen i handeln som är godkänd för ekologisk odling.

Istället för citrus luktar Biobact mer som gödsel eller möjligtvis soja. Det finns de i familjen som hävdar att den fortsätter lukta även när den är utblandad och i jorden, men det har jag inte känt.

Exakt vad den innehåller står varken på min nya flaska Biobact eller på den gröna med blomnäring. Som matkonsument är man ju van vid en grundlig innehållsförteckning. Men på Biobacts hemsida finns mer information att hämta:

Innehåll; Humus (mullämnen) ca 30%, aktiva mikroogranismer, Kväve (N) 2,7%, Fosfor (P) 0,4%, Kalium (K) 1,7%, Kalcium, magnesium, svavel m fl.

Det här är inte alldeles begripligt för mig som försummade naturvetenskapen hela skoltiden. Men i boken Gatsmart av Ulrika Flodin Furås hittade jag  bra information om vad de olika ämnena gör för växterna:

  • Spenat, kål, sallad, mangold och bladgrönsaker har ett stort kvävebehov. Växter som fått mycket kväve har blad med mörkt grön färg, medan kvävebrist ger bleka och svaga plantor.
  • Kål, gurkväxter, selleri, sallat och rabarber har stort behov av fosfor. Om bladen är gråaktiga kan det tyda på brist på fosfor.
  • Fruktträd, bärbuskar, potatis, purjolök, kål, palsternacka och morötter behöver mycket kalium. Gulfärgade blad och blad med torra kanter tyder på kaliumbrist.
  • Magnesiumbrist ger flammiga blad som är gula mellan bladnerverna.
  • Kalciumbrist märks genom att blad vissnar och toppar bort. Kalcium är viktigt för att växten ska kunna motstå angrepp från sjukdomar.

Sen finns det förstås många andra former av ekologiska växtnäringar, som ko- och hönsgödsel eller kompostjord. Men det är ju knixigt med balkong. Kom gärna med tips om ni har!

Man kan också göra eget nässelvatten, som är särskilt rikt på kväve. Det tänkte jag testa framöver, då återkommer jag med en beskrivning!

Under tiden tycker jag att ni ska gå in och läsa om hur Lena på bloggen Trädgårdssurr gör gödselvatten på lupiner.

9 tankar på “Ekologisk växtnäring så klart

  1. inte fan gör det det

    jag köper det som finns på ica! Tror att dom har haft Biobact! Nässelvatten säger många är bra- ska också testa det!

    Svara
    1. Fröbomb Inläggets författare

      Vad bra att de har det på ditt Ica. Annars finns det på de flesta blomaffärer och är lätt att få tag i men vi är nog många som köper på mataffären och då är det bra om det finns ett ekologiskt alternativ.

      Svara
  2. johannele

    Jag tror också på nässelvatten – har visserligen aldrig testat själv, men i alla fall… Problemet för oss balkongodlare tänker jag att är den hemska stank som lär uppstå under jäsningsprocessen – det är därför jag inte vågat testa, för att inte förpesta hela balkongen. 🙂

    Svara
    1. Fröbomb Inläggets författare

      Nej precis, det är nog inte möjligt att göra på balkongen. Jag tänkte göra mitt test hos en kär släkting på landet 🙂

      Svara
  3. lenaericsson

    När jag gjorde nu så tog jag rötterna, men vill man ha med magnesium t.ex så bör man ha med gröna blad. Magnesium finns som en del i klorofyll. Utan klorofyll ingen fotosyntes och utan fotosyntes ingen tillväxt. Så bäst är som sagt att ta lite av allt möjligt tror jag, Lycka till och hoppas att din vän förblir din vän även efter projektet. 😉

    Svara
  4. tylmadsodling

    Jag hittade en flaska växtnäring på ICA av deras egna märke som enligt flaskan ska vara godkänd för ekologisk odling. Den ska vara gjord av restprodukter från papperstillverkning och biprodukter från livsmedelsindustrin. Näringsinnehållet stämmer väl med Biobact och den ser ut och luktar lika. Vet inte om det är samma sak med annan etikett men det är i alla fall bra att det finns ekologiska alternativ i vanliga butiker.

    Svara
    1. Fröbomb Inläggets författare

      Vad bra att det finns fler ekologiska alternativ! Restprodukter från industrin låter lite skumt men träd och mat är ju naturligt från början så säger de att det är giftfritt och ekologiskt så lär det vara det.

      Svara
  5. bouncegodzilla

    Jag har köpt Icas egna, ekologiska växtnäring. Den luktar också som soya, och det står på förpackningen att man ska skaka före användning.

    Jag har ett fat som det står flera krukor på (sådana fat och krukor som finns på Bauhaus), där jag vattnar på fatet och sedan låter krukorna suga upp vattnet, så blir det naturligt mycket vatten mellan krukorna. När jag provade att använda Icas växtnäring till det sjuönk liksom lite av växtnäringen till botten av fatet och ville inte forsätta in i krukorna (kunde inte skaka om förpackningen längre). Efter några dagar märkte jag att det luktade lite konstigt när jag kom in i lägenheten, men vänjde mig snart vid det. Efter ytterliggare några dagar märkte jag att lukten blev starkare när jag kom närmare krukorna. Det luktade skit, bokstavligen talat skit! Det luktade som om någon hade gödslat inne i min lägenhet, inte världens fräshaste lukt. Så det fick bli till att sanera fatet och sedan köra Blomstra växtnäring.

    Finns det ingen ekologisk växtnäring som inte luktar kogödsel?

    Svara
    1. Fröbomb Inläggets författare

      Ja, det är den stora nackdelen, lukten! Jag är alltid noga med att inte spilla när jag vattnar eftersom det kan börja lukta illa om vattnet hamnar utanför. Men när det väl är i jorden tycker jag inte att det luktar. Jag känner inte till någon luktfri ekologisk växtnäring, men tipsa gärna om du hittar någon!

      Svara

Lämna en kommentar