Basilikaglass med färska jordgubbar

BasilikaglassBasilikaglass provade jag tidigare i våras på restaurangen Flying Elk. Då serverades den med grillad ananas, bland annat. Det är gott, men konstigt.

När vi nu testade receptet hemma åt vi det med jordgubbar och reducerad balsamvinäger som en efterrätt. Jag skulle gärna äta det som en förrätt nån gång, på en bruschetta och med mindre socker och vanilj i smeten.

Receptet hittade jag hos Matrepubliken, men jag har gjort några mindre ändringar i det.

Basilikaglass

1,5 dl socker
5 äggulor
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
120 gram basilika

Vispa socker och äggulor tills det är pösigt.

BasilikaglassKoka upp grädde och mjölk med vaniljpulver och hälften av basilikabladen. Häll den varma vätskan över ägg-och-sockerblandningen och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda till strax under kokpunkten, sila och låt svalna.

Mixa blandningen fint tillsammans med bladen från den andra basilikaplantan i en mixer.

Sila och kör sedan smeten i glassmaskin. Om du saknar glassmaskin kan du frysa den i ca 5 timmar och ta ut och röra om vid några tillfällen i början.

Servera med färska jordgubbar, reducerad balsamvinäger och basilikablad på toppen.

Basilikaglass

Annonser

One thought on “Basilikaglass med färska jordgubbar

  1. Ping: Basilikaglass « Tyst, jag äter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s