Säkra kort och samplantering

Tomat och tagetesTomaten fick häromdagen en större kruka och då passade jag på att samplantera med två tagetes. De har samma lite taggiga stil.

Förra året hyrde vi ett torp i skärgården och då blev alla tagetes jag satte i jorden raskt uppätna. Men här på balkongen får jag ha dem i fred, inte en hungrig snigel så långt ögat når.

Tagetes går inte hem hos alla och kanske finns det de som har svårt för att färgerna är så grälla. Men jag gillar dessa dopade energiknippen. Det är också en tålig växt som blommar länge och dessutom renar den jorden från nematoder (rundmaskar).

Nu har jag aldrig råkat för dessa nematoder, men jag har börjat intressera mig för vilka effekter samplantering av olika växter får.

Till exempel har jag läst att persilja ger tomater mer smak om de växer ihop, så kanske blir det en sån också i krukan framöver. Sophie med bloggen Sophies trädgård har skrivit om hur hon planerade sin trädgård efter dessa principer här.

Mer information finns också hos Förbundet ekologisk-organisk odling , FOBO.

LavendelNär man har en blåsig balkong i halvskugga som jag har så behövs det lättodlade växter som kan balansera experimenterandet. Ett sådant säkert kort som jag aldrig vill vara utan är lavendel. Vacker färg, härlig doft och med sitt höga, raka, gräsliknande utseende blir den alltid snygg att kombinera med annat.

Nejlika.

Min nejlika har fått sin första blomma i härligt polkagrismönster.

Tomat, tagetes och självbevattning.

Glad midsommar på er allihop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s