Buskar och krukträd

Nu har den här fina vinbärsbusken fått flytta in på balkongen. Min plan är att den ska vara perenn och hänga med i flera år framöver.

Vinbärsbuske på Rosendals trädgård.Jag köpte den på Rosendals trädgård i helgen och valet stod mellan en buske och ett träd, dvs en buske på stam. Trädet gick tyvärr inte att ta på cykel, vilket var mitt färdmedel för dagen och jag är av en otålig natur.

Vitvinbärsbuske på stam på Rosendals trädgård Men egentligen är träd helt idealiska för balkongen. Bladverken sticker upp över räcket och får maximalt med sol, medan krukan med rötterna får stå i skugga.

Vi har det ganska blåsigt på balkongen och jag vet inte om bladverket med alla vinbären skulle klara av det. Jag hade en klematis för två år sedan i samma hörn som nu är aktuellt för vinbärsbusken. Den fick fina, lovande knoppar men när blommorna slog ut blåste de snabbt sönder i vinden, otroligt frustrerande.

En fördel med buske är också att bären finns på en höjd som lilla R kan nå. Han tycker att det är roligt att vara med på balkongen, känna på bladen och vattna och jag vill gärna uppmuntra det intresset och ge honom chansen att plocka bären direkt från busken.

Här är fler fina träd som passar på balkong:

Dvärgsyrén på Rosendals trädgård.

Dvärgsyrén

Rödbladig smällspirea på Rosendals trädgård.

Rödbladig smällspirea

Krukträd

6 thoughts on “Buskar och krukträd

 1. johannele

  Åh, jag drömde också lite om en bärbuske senast jag gick på plantskolan. Krusbären var extra lockande – men det får kanske bli nästa års projekt.

  Svara
 2. tylmadsodling

  Intressant! Hur stor kruka behöver en buske/träd och hur stor blir den? Hur gör du för att den ska klara vintern? Har läst att det är knepigt att övervintra i krukor eftersom det fryser nerifrån istället för uppifrån.

  Svara
  1. Hedvig Inläggets författare

   Jag kommer att plantera i Lindesbergskrukor som ska skydda mot kylan. Man kan plantera i ekkrukor också, jag kan lägga upp en bild senare. Det vågar jag inte pga vikten men om jag haft en terrass hade det nog blivit såna. Sten och porslin fryser däremot.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s