Mangold jämförs ofta med spenat, och kan lätt ta dess plats i de flesta recept. Smakmässigt vinner spenat oftast hos mig, men när det gäller odlingen är mangold överlägsen i fråga om såväl växtkraft och tålighet som utseende.
Jag odlar en sort som heter Bright Lights och som brukar få stjälkar i en variation av färger. I år har det mest bara blivit gula stjälkar, men det är vackert så.
Precis som med spenat känns skörden stor och maffig när den är färsk, men krymper snabbt när den hamnar i stekpannan.
Den här gången använde jag mangold till en klassisk asiatisk rätt.
Morning glory på mangold
Mangold
Vitlök
Fisksås
Socker
Hacka mangold
Finhacka vitlök
Stek lätt
Smaksätt med fisksås och en aning socker
Måste jag testa!
Har aldrig ätit mangold, kanske skall jag prova ditt recept :0)
Smaken är som sagt snarlik spenat. Det är egentligen konstigt att man inte ser den oftare i affärer, för det är många som odlar den hemma.