Tips: Urbanized

I dag tänkte jag bjuda på ett filmtips: dokumentären Urbanized. Om ni har ett Netflix-konto hittar ni den där, annars ni kan googla på filmen och köpa en visning direkt hos producenten. Jag väljer att inte länka dit, för de betalar för länkar och jag vill inte att någon ska tro att jag tipsar om grejer mot betalning.

Det här är helt enkelt en spännande film om hur stadsplanerare, arkitekter, politiker och vanliga stadsbor hanterar vardagen i våra växande städer.

Om 40 år räknar man med att 75 procent av jordens befolkning kommer att bo i stadsmiljö. Det är lätt att bli nedslagen när man tittar på hur många platser på jorden hanterar sin växande befolkning, med slum, miljöförstöring och korta perspektiv.

I Urbanized är det de goda exemplen som lyfts fram, och detta i rappt tempo med amerikansk, publikfriande retorik. Här presenteras hur Köpenhamn blev en cykelstad och hur ödetomterna i Detroit används till att odla mat.

Här finns Kapstaden och Santiago där kriminaliteten minskar när bostadsområden byggs efter befolkningens behov.  Här finns de lokala politikerna i Stuttgart som åkte ut med huvudet först när de struntade i befolkningens protester mot att bygga lyxbostäder i en omtyckt stadspark.

Några exempel har ni kanske hört förr, men det finns också många ögonöppnare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s