Min physalis trotsar novemberrusket

Physalis, gyllenbär, kapkrusbärJag har inte plockat in min kruka med physalis från balkongen än, trots att det redan är november och det här är en planta som stammar från subtropiska klimat. Men vem kan slänga en planta så länge den fortsätter bära gula blommor och gröna korgar. Kanske var det den långa varma hösten som förvirrade min physalis – för den vägrar att godta att säsongen är över sedan länge.

Physalis, kapkrusbär, gyllenbärSå här såg det ut för en dryg månad sedan, när jag skördade vad jag trodde skulle bli de sista bären och bakade en raw chokladtårta. Jag har experimenterat lite med att göra råa desserter i höst, med varierande resultat. Frosting av avokado gick inte hem i huset. Men den här tårtan är otroligt god och intensiv – en liten bit räcker för att göra chokladälskaren nöjd.

Rå chokladtårta

Kakbotten:
1 1/2 dl kakao (jag har köpt min på Chokladfabriken för maximal lyx)
4 1/2 dl mandel
1 1/2 msk kokosolja
1 1/2 msk agavesirap
6 torkade dadlar

Fyllning:
6 dl kakao
2 1/4 dl agavesirap
3 1/4 dl kokosolja

Häll ingredienserna till kakbottnen i matberedaren och mixa allt till en enda stor massa. Häll massan i en form och tryck till den. 23 cm i diameter är en lagom form.

Häll ingredienserna till fyllningen i matberedaren och mixa. Häll fyllningen ovanpå kakbottnen och låt tårtan stå svalt i minst en timme.

Servera med nyskördade physalis, eller andra syrliga bär.

Physalis och raw chokladtårta

 

 

6 thoughts on “Min physalis trotsar novemberrusket

 1. Tove Eriksson

  Hej hej kusin!
  Hoppas allt är bra i höstrusket! Visst åker ni norröver till jul i år? Jag åker upp redan 19e, hoppas det hinner komma mycket snö till dess 🙂 Jag ville bara säga att sedan jag läste ditt tidigare inlägg här om ”plastrensningen” så har jag påbörjat samma projekt. Det känns ju jättebra,förstår inte varför jag inte gjort det långt tidigare! Hittills har allt teflonerat åkt ut, och jag försöker förvara det jag kan i glas istället för plastlådor. Men har börjat fundera lite grann; vilka/vilket material är egentligen bäst, dels för förvaring och sedan om man behöver värma upp det? Kan man lite på allt glas? Hur är det med rostfritt egentligen? Jag har köpt rostfria grytor från hackman och obh nordica, men har inte kollat upp närmare hur säkert det är. Hur har du gjort med ”stekverktygen”, stekspadarna etc? rostfritt eller finns det något annat alternativ? och matlådorna är ett riktigt gissel, de enda jag hittat är några pyttesmå för typ 400 kr/st.

  Och hur har du gjort med följande:
  – stearinljusen ?
  – plastpåsarna till soporna ? finns det nåt alternativ?
  – hudvårdsprodukter/tvål/schampoo ?
  – vilket är mest miljövänliga diskmedlet ?
  – förvaring av bröd/ost/matrester/frysta bär (har det mesta inslaget i plastpåsar/plastfolie typ)

  Har några vänner som också börjat anamma detta, men det är inte helt lätt, ju mer man tänker på det desto mer hittar man som man vill byta ut i hemmet 🙂 tänk om det fanns en ”KRAV-butik” med inredningsartiklar!

  Ja många frågor blev det, tar tacksamt emot alla tips du har. Annars hoppas jag vi ses till jul så får du berätta mer 🙂 många kramar från kusin Tove

  Svara
 2. Fröbomb Inläggets författare

  Hej Tove!

  Vi åker upp den 21 december, så vi får ses till jul! Men du är också välkommen att komma på besök när som helst, vad dumt att vi inte ses mer.
  Visst känns det lite som en aha-upplevelse när man börjar rensa i plasten, men jag tänker att det får bli en långsiktig rensning.

  Här är mina svar:
  Jag har inte kollat upp om det finns någon skillnad på olika sorters glas och rostfritt, utan när det gäller maten försöker jag framför allt undvika varm plast. Hemma blir det mest förvaring i skålar, och på jobbet matlådor i rostfritt. De är ganska dyra jämförelsevis, så jag har även kvar en del i plast som jag tänker byta ut så småningom. Men jag har aldrig varm mat i dem.

  Vi har rostfria stekspadar och trägafflar och -skedar när vi lagar mat. Det mesta i köket är antingen i rostfritt eller trä vid det här laget.

  Stearinljus har jag inte tagit ställning till.

  Sopor slänger jag i vanliga plastpåsar och matrester slänger vi i en majspåse, för vi har ett särskilt sopnedkast för mat. Jag tror inte det finns så många alternativ. Däremot tackar jag nej till påse när jag köper andra saker om jag kan lägga saken direkt i väskan. Och jag tar inte påse till frukt och grönsaker om det inte behövs. Och använder en egen tygpåse ibland när jag handlar så jag aldrig har mer plastpåsar hemma än jag behöver till just soporna.

  I badrummet och i städskåpet har jag bytt ut det mesta mot mer miljövänliga varianter. Jag ska skriva några inlägg om det så småningom. Det är mycket experimenterande innan man hittar rätt med en del grejer. Lotion och duschcreme är lätt, men deo och schampo har varit svårare att hitta bra alternativ till. Nu har jag en bra krämdeo av märket Soap Walla. Vi tvättar kläderna med tvättnötter men jag vet inte om de har någon effekt eller om det är jämförbart med att bara tvätta i hett vatten.

  Vi använder märket Ecover till diskmedel, men det är det första jag testat efter Yes. Det miljövänligaste är nog bara vanligt vatten.

  Jag har också ost och mat i plastpåsar, framför allt i frysen. Bröd har jag helst i plastpåse, men det är för skorpans skull. En ostkupa borde jag nog skaffa! Men en kan inte förändra allt på en gång.
  Börjar man slänga ut fungerande grejer som man har hemma så leder ju det till en massa extra konsumtion och det är inte bra för miljön, så jag försöker ta det pö om pö.

  Jag skulle också vilja ha fler butiker med ekotänk! Men det finns i alla fall många på nätet.
  Kram på dig!

  Svara
 3. Tove Eriksson

  Vad roligt, då ses vi till jul ! Om inte förr, jag kanske borde komma på ett studiebesök till er känner jag 🙂 och ni är förstås välkomna upp till skärmarbrink också!

  Stort tack för dina tips! Ska göra en beställning på en sån där ”Ekobutik” snart av lite grejer tänkte jag, men det är ju ganska dyra saker så det känns ju viktigt att det blir rätt från början. Precis som du säger, det är ju onödig konsumtion att slänga ut fungerande grejer också.

  Jag har hittat ett stearinljus ”Pure” på en mindre butik, mitt emot Stalands på söder, som enligt etiketter ska vara miljövänligt. svårbedömt, men det luktar besynnerligt lite när man blåser ut det, jag vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken 🙂

  Jag ser framemot fler inlägg om bra eko-produkter !
  kram så länge, hälsa familjen!

  Svara
  1. Fröbomb Inläggets författare

   Jag får ta och läsa på om stearinljus! Nu när det är becksvart ute så blir det ju en del. Jag tror inte att doftfritt är något att vara tveksam inför. Parfym däremot kan innehålla otrevligheter, det brukar jag undvika. Kram på dig

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s