Busktomaten levererar

TomaterMed tomatodlande föräldrar kan jag utan att överdriva säga att jag har ätit tomater i någon form till de flesta måltider under min uppväxt. Och när jag blev student kunde jag äta pasta med tomatsås flera gånger i veckan för att hålla budgeten. Trots detta tycker jag fortfarande att pasta med tomatsås är en av de mest fulländade rätter som finns. Och att få saker i världen matchar smaken av en solmogen tomat direkt från plantan.

Busktomaten från Rosendals trädgård har haft en stabil sommar på balkongen. Den var sen i starten, men sen kom alla tomater ungefär samtidigt, på samma del av plantan. Lite som ketchupeffekten. I slutet av augusti såg det ut så här och jag var rädd att stjälken skulle krokna under tyngden.

Tomater.

Första gången vi skördade var bara tre tomater mogna. Jag ville ändå äta dem till förrätt  och då knåpade A ihop denna rätt. Det är skivad buffelmozzarella i botten. Ovanpå dem en röra av finhackad tomat, gurka och paprika (köpt) med olja, citron och kryddor. I mitten en symbolisk skörd av tomater och paprika. Tomater

En vecka senare kunde vi göra denna grekiska sallad – av enbart balkongodlade tomater. Lyx! Grekisk sallad.

Eftersom jag känner mig så nöjd med busktomaten tänkte jag spara några frön av denna till nästa år. Lev mer på mindre har en instruktion som inte känns alltför komplicerad:

”Skär tomaten mitt itu och pilla ut fröna blandat med en del av tomatgeggan på ett hushållspapper. Låt torka några dagar. Pilla loss fröna och sätt dem i en tom tändsticksask eller i ett kuvert. Förvara torrt och inte för varmt”.

Mina vinbärstomater står fortfarande och blommar i köksfönstret men har egentligen varit en besvikelse från dag ett. Plantorna har ränt i väg på höjden och blommat rikligt men det har inte blivit någon frukt. Jag har fortfarande frön kvar i påsen så jag kommer nog att göra ett nytt försök nästa år. Då kommer jag att fröså tidigare och satsa på större krukor.  Jag har gett regelbunden näring, tjyvat och pollinerat, men ett problem kanske är att det är för varmt i vårt köksfönster. 

Tre andra bloggare som lyckats fint med sina vinbärstomater är Sofia på Hildas hem, Anna på Anna Vattenkannas trädgård, och Eira på Cattis och Eiras trädgårdsdesign.

När jag ser dessa bilder blir jag väldig sugen på att ge vinbärstomaterna ett nytt försök nästa år!

Annonser

4 thoughts on “Busktomaten levererar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s