Självbevattning med petflaska och regnvatten

Självbevattning parc BatignolleDet här smarta självbevattningssystemet sprang jag på i parken Batignolle i Paris.

Ni får ursäkta den suddiga mobilbilden som inte ger den fina planteringen rättvisa. De har alltså kapat botten på flaskorna och hängt  dem upp och ned så att flaskan samlar regnvatten. Korken sitter kvar men ett litet hål har gjorts så att vattnet långsamt droppar ut.

Här i Sverige gläds vi åt en solig och regnfri sommar som vi haft i år. Men globalt sett pågår just nu många projekt för att bättre ta tillvara på regnvatten, och urgamla metoder tas i bruk igen. Ett av de vanligaste är att leda vattnet som faller på taket via en stupränna till en behållare. Det låter så enkelt men i takt med att klimatet blir varmare blir vattnet från skyn allt värdefullare.

Hur länge har vi råd att spola toaletten och vattna blommorna med dricksvatten?

Lite kort fakta

På Bermuda och på Virgin Islands är det numera lagkrav på att alla nybyggda hus ska byggas på ett sådant sätt att de kan ta tillvara på regnvattnet. Delar av Indien och Australien har liknande krav.

I delstaterna Colorado, Utah och Washington i USA var det fram till 2009 respektive 2010  förbjudet att samla regnvatten, eftersom det ansågs som stöld från den person som ägde rättigheten till den lokala vattenfyndigheten. Men efter en studie där man konstaterade att 97 procent av alla vattendroppar sögs upp av marken och inte kunde knytas direkt till vattenkällan ändrades lagen.

I South Queensland i Australien, som årligen drabbas hårt av torka,  har nästan vartannat hushåll en anläggning för att samla regnvatten, och andelen ökar i snabb takt.

Storbritannien har på sina håll sämre vattentillgång än Medelhavsländerna, öar ni vet. Där uppmuntras husbyggare att anlägga underjordiska vattentankar att samla regnvattnet i. Vattnet kan sedan användas till att spola toaletterna, tvätta kläder och vattna trädgården.  På så vis minskas hushållets användning av renat vatten med 50 procent.

Förutom de källor jag länkat till har jag hittat informationen på Wikipedia.

Annonser

3 thoughts on “Självbevattning med petflaska och regnvatten

 1. lenaericsson

  Ja vatten är ett stort problem i världen. Mest vatten kan vi, som trots allt bor i ett rätt regnrikt område, spara genom att välja de varor vi handlar med lite bättre omsorg. Att handla exempelvis vattenkrävande varor som kött och bomull från länder som har lite vatten påverkar deras vattentillgångar negativt.

  Svara
  1. Fröbomb Inläggets författare

   Ja, eller hur! Att vatten används för att göra kläder och mat åt oss är det nog få som reflekterar över. När det gäller kläder överlag är det sådant litet utbud av produkter som till kommit på ett sjysst sätt, både när det gäller bomullen och tillverkningen.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s