Trädgård på väggen

Vertikal trädgård på Musee du Quai Branly.Från gröna tak till gröna väggar! Under vår semester i Paris passade jag på att åka och titta på den vertikala trädgården på Etnografiska museet, Musée du Quai Branly. Växtväggen, eller ska man kalla det konstverket, skapades av botanisten Patrick Blanc 2004. Han har gjort liknande skapelser i städer över hela världen i över 20 års tid. Vertikal trädgård Musee du Quai Branly.

Närmast fasaden sitter en metallställning som skapar ett luftrum för ventilation. På dessa sitter pvc-plattor och på dem fästs filtmattor som växterna trycks in i.

Vatten och näring slussas med hjälp av en pump runt i ett slutet system, som gör att det blir onödigt med jord. Metoden kallas hydroponisk odling och är inspirerad av växter som överlever på karga och kala berg, där de får allt de behöver från regnvattnet.

IMG_0673

Bättre luft och bättre förutsättningar för biologisk mångfald är några av de miljöfördelar som stadsgrönskan för med sig. Men det är synd att använda ett så miljöfarligt ämne som pvc.

Vertical garden Musee du quai branly

I Sverige är det ovanligt med vertikala trädgårdar även om det finns företag som specialiserat sig på gröna väggar inomhus i kontorsmiljö. I augusti sattes den första (så vitt jag vet) utomhusväggen upp på Sundstorget i Helsingborg. Samtidigt driver Malmö högskola tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ett forskningsprojekt kring vertikal odling i vårt nordiska klimat så det är troligt att vi kommer att få se mycket mer av de här spektakulära väggarna i framtiden.

Om ni befinner er i Paris är det ingen match att hitta till Musee du Quai Branly. Det ligger mitt i stan utmed floden Seine och när jag vände huvudet ett halvt varv åt höger fick jag den här utsikten. Paris Eiffeltornet Patrick Blanc har även gjort sina väggar bland annat vid Rue D’ Aboukir, och i Grand Palais.

Vid Martin Luther Kings park i 17:e arrondisemanget hittade jag ytterligare en vägg i mindre skala. Här är det en bit kvar till den frodiga grönskan på Musee du Qaui Branly, men kul att man satsar på sådana här väggar för bostadshus. Vertikal gardenMartin Luther Kings park finns även en av de 70 stadsodlingar som finns i centrala Paris stad. Mer om det snart!

Vertical garden

…och här hittar ni ännu fler vertikala trädgårdar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s