En längre titt på mammas trädgård

Pioner.Sista inlägget från Västerbotten får bli en bildkavalkad med några av de fina saker som växer i mamma Birgittas trädgård. Överst kan ni se de nyss utslagna pionerna med sin tunga, överdådiga kronor.

När jag går omkring barfota i gräset drömmer jag förstås om en egen trädgård att plantera i och fixa med. Rejäla skördar istället för symboliska. En kompost. Stora träd. Höns och bin, kanske.

Men väl tillbaka i Stockholm och min egen balkong (ja, allting klarade sig med självbevattning – mer om det senare) så måste jag säga att jag är ännu mer kär i mitt stadsliv. Uteserveringar, bad, affärer och vänner. Allting finns nära till hands när jag vill.

Men kanske blir det ett hus på landet någon gång. Eller en sommarstuga. Eller ett radhus i stan. Eller en lägenhet med uteplats. Eller fortsatt balkongodlande, förslagsvis en takterrass i söderläge. Jag drömmer om allt möjligt, det enda jag kräver är att det ska finnas en extradörr som leder till en egen plats för odling.

Blå bergsvallmo

Den blå bergsvallmon är en favorit. Så vacker.

SkräphörnDet här var i många år ett så kallat skräphörn. Nu har det fått en uppryckning och en stramare stil som jag kallar Norrland goes medelhav. Mot väggen klätterhortensia, i krukan murgröna och längst till höger en hängkaragan.

AklejaAkleja Mrs Barlow är en riktig favorit för mig. Höga stjälkar och näpna blommor.

Dahlia och akleja.

Men här får den tuff konkurrens från en nyutslagen röd dahlia.

Ros

Finlands vita ros tronar i kryddlandet bland vackert lilablommande kryddor som gräslök och timjan.

StengångEtt trädgårdsprojekt jag tog mig an var den här stengången. Gråsten finns det gott om på backen de bor på så det är ett genomgående tema i hela trädgården.

Clematis och kanadensisk klätterros

En clematis och en ros klättrar över stenen från varsin sida.BukettGammelfarmor bad om en bukett att ta med sig hem och fick den här vackra skapelsen. En riktligt blommande trädgård är en sådan lyx.

Annonser

4 thoughts on “En längre titt på mammas trädgård

 1. lenaericsson

  Så fint hon har det din mamma!
  Det finns fördelar med både landet och stan. Så länge man ofta vill ha tillgång till det stan har att erbjuda är det lättare att åka ut på landet när man har behov av det. Det är nog olika faser i ens liv tror jag. Som medelålders så vill jag mest ta det lugnt hemma i min trädgård och svettas med en spade i handen… 🙂
  men när jag blir ännu äldre, så pass att snöskottning och bilkörning blir ett problem, då tror jag att jag flyttar in till stan igen och har nära till det kulturella utbudet och odlar på balkong!

  Svara
  1. Fröbomb Inläggets författare

   Just så är det! Man får känna efter hur man vill leva sitt liv och vara öppen för förändringar. En trädgård ska vara inte vara ett tvång och staden ska inte kännas trång.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s