Mina älskade pelargoner

MårbackapelargonUte på balkongen har jag mest ätbart. Men inomhus är det nästan bara pelargoner. Det har aldrig varit någon uttänkt strategi, men genom åren har pelargonerna levt vidare medan andra blommor har blivit fula och åkt ut. Orkidéer till exempel har jag aldrig lyckats hålla liv i.

Här är mina favoriter:

Stjärnpelargon.

Vit stjärnpelargon som jag fått från C.

Rosa mårbacka.En ljuvligt rosa mårbacka som växer sig stor och buskig med stora, tunga kronor.

MårbackapelargonMin finaste Mårbacka, som jag fått av en släkting. Då var de nyss nedklippta och fick en helt fantastisk blomning.  Nu är de vildvuxna och ostyrsliga så jag måste be henne lära mig hur hon gör någon gång.

PelargonDen här laxrosa pelargonen är speciell. Den tillhörde min svärmor som dog för 13 år sedan och som jag aldrig träffat. Därför vill jag gärna hålla den vid liv, ska ta lite sticklingar också till hösten.

Vit pelargonDen här stackaren köpte vi för en femma när ett tomatväxthus gjorde sig av med sina sista osålda sommarblommor. Nu är det en av mina favoriter med vackert vita blad och små röda knappar i mitten.

Pelargon Black Velvet RoseBlack Velvet Rose är en av få som jag faktiskt kan namnet på, för den har jag frösått själv. Illcerisa blommar och svarta blad ger en effektfull blomning.

Rospelargon

Rospelargonen har jag också fått från C. Den får små rosliknande blommor i en röd färg som slår det mesta.

Röd pelargonJag har också röda pelargoner i balkonglådan. De är köpta på vår närmaste mataffär och är nästan löjligt generösa i sin blomning.

Två favoriter, två sorters Appleblossom Rosebud varav den ena med svarta blad, har däremot strykt med i vinter. Det är en helt fantastisk sort så det måste nog bli en ny sådan snart. Jag är också lite sugen på  en gul pelargon. Önskar att jag hade mer fönster bara.

7 thoughts on “Mina älskade pelargoner

 1. lenaericsson

  Vilka fina! Jag har precis kommit på det där med pelargoner! Fick sticklingar härom året och nu har jag några, men inte alls lika många olika sorter. Testade att bara lägga dom i en hög i en papperspåse i garderoben i höstas och tog fram dom i januari och det verkade fungera! Lite kul att det var så enkelt. 🙂

  Svara
  1. Fröbomb Inläggets författare

   Pelargoner kan vara nästan löjligt tåliga och lätta ibland. Därför blir man så förvånad när de plötsligt stryker med.

   Svara
 2. rihane

  Det är underbart med pelargoner. Hos mig blommar(än så länge hoppas jag) bara en vildsort med små söta vita blommor som inte gör sig på bild. Verkligen vackra dom du har.
  Hur lyckas du övervintra dina pelargoner?

  Svara
 3. Fröbomb Inläggets författare

  Jag låter de stå kvar på samma plats hela året. På hösten klipper jag ned dem rejält så det är inte så fint på vintern. Det hade varit toppen att ha ett svalt rum över att övervintra i, men den platsen har jag inte. Sen får de ibland en större kruka och lite mer jord på våren och då sätter de fart igen!

  Svara
 4. alexochcarin

  Tack för idag vännen! Så mysigt💓
  Appleblossom är jättefin, jag kör bara med mårbackor i vårt uterum men gillar helt klart Appleblossom oxå.
  Skulle va kul och komma å hälsa på er i höst och få se den prunkande balkongen😃
  Kram
  /A

  Svara
  1. Fröbomb Inläggets författare

   Ja, vad kul det får du gärna göra. Vi får hoppas att den prunkar även efter vår semester! Kram på dig, superkul att få träffa dig och N i dag.

   Svara
 5. jacek nadzin

  Vad heter Mårbacka pelargon som växer buskig och har stora, tunga kronor? Den är ljusrosa.
  Den finns på bilden uppe.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s