Basilika i varje köksfönster

Basilika. Har man en enda krydda hemma så är oddsen rätt bra att det är en basilika. Det är inte så konstigt att basilikan är nummer ett i köksfönster och på balkonger för den är både tacksam att odla och populär att äta. Den mår bra av att skördas ofta, när man klipper av toppen skjuter det snabbt ut nya grenar. Basilika älskar sol men är känslig för vind och torka. När den inte trivs skrumpnar bladen men får den en skvätt vatten sträcker den snabbt på sig.

Jag brukar ha denna primadonna i flera små krukor i köksfönstret där jag har den under uppsikt. Vill man ha den på balkongen bör man ha en ganska stor kruka som håller fukten längre, och på en plats med lä.

Det finns oändligt många sorters basilika på marknaden, själv brukar jag satsa på en vanlig italiensk och en thaibasilika. I år har jag både egna plantor och en som jag köpt i mataffären och planterat om. Köpta kryddor brukar ta sig rätt bra när de får ny jord och större kruka, men de blir sällan lika spänstiga som de jag frösått själv.

Basilika

Med ett par krukor basilika hemma blir pesto lätt en stapelvara. Grundreceptet för originalet pesto genovese är basilika, pinjenötter, parmesan och olivolja. Men egentligen finns det bara två krav för en bra pesto: Den ska göras på en olivolja av hög kvalitet och om man rostar nötterna ska det göras med varsam hand.

Annars kan man experimentera med både proportioner och ingredienser:

Basilika kan bytas ut mot till exempel ruccola, broccoli, kirskål eller soltorkade tomater.

Pinjenötterna kan bytas mot mandel, hasselnötter, solrosfrö eller valnötter.

Istället för parmesan kan man använda Västerbottensost eller annan lagrad ost.

Nu finns det en ny kategori på bloggen, recept, där jag kommer att berätta vad jag lagar till av det jag odlar hemma. Min första skörd i år slutade dock inte i pesto, utan i något helt annat –basilikaglass!

Basilikaglass

2 thoughts on “Basilika i varje köksfönster

 1. www.jennystaaf.com

  Oj vilka härliga basilikaplantor och vad häftigt med basilikaglass! Det måste jag testa om jag lyckas med basilikan i år. Man vet aldrig med basilika – ibland går det bra ibland inte.

  Och vilken trevlig blogg du har! Roligt att jag hittade hit. Trots att jag har en stor gård med hur mycket jord och gödsel som helst att tillgå, så kan jag bli lite avundsjuk på er som odlar på balkong eller på kolonilott. Det verkar så spännande att klura ut smarta lösningar, trixa och fixa. Jag snor lite idéer från stadsodlingar och balkongodlingar och har inomhus när det inte är odlingsväder utomhus, men samtidigt kan jag ju alltid svälla ut med hur mycket som helst eftersom det bara är att placera ut när det blir för mycket. Lycka till med odlandet! 🙂

  Svara
  1. Fröbomb Inläggets författare

   Tack, vad kul att du har hittat hit! Jag är väldigt förtjust i din blogg, med otroligt fina bilder på både djur och växter. Själv drömmer jag om både kompost och växthus, och det kanske kommer en dag det med. Men du har rätt i att begränsningar kan föda kreativitet och man får hitta på trix och fix för att få plats med allt på balkongen.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s