Odla lätt med säckar

Ibland får jag tvångstankar om att balkongen inte ska orka med mina odlingar och ramla ner. Tumregeln är att en balkong ska belastas med max 100 kg per kvadratmeter. Hur tunga mina odlingar är vet jag inte, men i år har jag valt att odla rätt mycket i säckar i stället för i krukor.

Odlingssäck i indisk jute från Impecta.

Den här säcken i indisk jute är köpt på Impecta för 89 kr. I botten har jag fyllt på rejält med lecakulor. Jag har läst om ett byggmaterial man kan använda som är lätt och som hjälper till att hålla jorden fuktig, är det någon som har en aning om vad det kan vara?

Jag får återkomma till det när jag har researchat lite mer.

Odlingssäck från Designtorget fylld med brytbönor och blomsterkrasse. I den blå odlingssäcken får brytbönorna och blomsterkrassen samsas. Den är köpt på Designtorget för 199 kronor.

En annan fördel med säckar är att de tar minimalt med plats i förrådet när det blir dags att avveckla balkongen till hösten. Där är det ju fullt för det mesta ändå.

4 thoughts on “Odla lätt med säckar

 1. inte fan gör det det

  Har också massor med olika växter, träd och annat smått och gott! Och jag satt där ute idag och funderade på hur mycket vikt en balkong tål…..fick för mig att den börjat luta nedåt…….
  Hoppas verkligen inte det…..försöker att fördela vikten över hela balkongen, men det är svårt med så många krukor!
  Roligt att läsa din blogg! Kommer att följa den med intresse!

  Svara
 2. Hedvig Inläggets författare

  Vad kul att du vill följa min blogg. Jag var inne och kikade på din också precis nu, mycket fina bilder! Det låter ju otäckt att det känns som att balkongen lutar. Hur mycket den tål beror ju mycket på om det är en gammal eller en ny balkong också.

  Svara
 3. Kiran M Gerhardsson

  Håller med! Fina foton och spännande läsning.

  En fråga bara, var har du hittat uppgiften om tumregeln 100 kg per m2 balkongyta? Har nämligen själv ställt frågan vid olika tillfällen och aldrig fått något svar.

  Glada hälsningar
  Kiran

  Svara
  1. Hedvig Inläggets författare

   Det är en uppgift som förekommer överallt på forum och bloggar och som sägs vara byggnormen för balkong, till exempel här: http://www.odla.nu/artiklar/balkong-och-uterum/krukor-och-inredning/balkongliv
   Men här hittade jag å andra sidan en uppgift om 200 kg per kvadratmeter http://www.dn.se/bostad/lektion-13-gron-frojd-pa-liten-yta
   Det är så klart jättestor skillnad på gamla och nya balkonger och jag tar ganska lätt på siffran för jag är övertygad om att vår balkong tål mycket mer än så. Dessutom är det stor skillnad på hur mycket räckena håller, om man till exempel har mycket balkonglådor.
   Bästa är nog att fråga sin hyresvärd direkt. Jag får återkomma om jag hittar en källa till uppgiften!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s