Om fröbombning

Foto: Kabloom

Jag valde att döpa min blogg till Fröbomb för att det är ett roligt och löftesrikt ord. Men det är också ett fenomen inom gerillaodling som jag sympatiserar med, så jag tänkte skriva några rader om det.

En fröbomb är vanligtvis en boll av lera och jord som fylls med fröer. ”Bomberna” kastas på olika platser med förhoppningen att de ska börja gro nästa gång det börjar regna. Under tiden skyddar lerhöljet fröna från att bli uppätna av fåglar och andra djur.

Tekniken var vanlig i Mellanöstern och norra Afrika under antiken, men återupptäcktes  av forskaren och lantbrukaren Masanobu Fukuoka, när han 1938 blev anställd av japanska myndigheter för att hitta på nya sätt att effektivisera matproduktionen under kriget.

Fukuokas arbete mynnade ut i en filosofi om naturlig odling, som liknar det vi känner till som permakultur. Tanken med fröbollarna var ungefär: ”blanda ihop några fröer, kasta ut dem på marken, låt dem vara och se vilka som vinner”.

Det var gerillaodlarna i New York på 1970-talet som började prata om bomber och granater. Då kastade man in fröbollarna på inhägnade ödetomter med syftet att skapa en vackrare och grönare omgivning. Utöver lera så kunde de tillverkas av ballonger och kondomer, som fylldes med frö och växtnäring.

I dag finns det många gulliga kommersiella alternativ som den här i form av en handgranat. Där kan du välja en som innehåller fröer som attraherar bin och humlor, ifall din önskan är att göra en insats för våra utdöende vilda pollinerare. Eller vad sägs om en fröbomb med tillhörande slangbella?

Men det är inte särskilt svårt att göra dem själv. Allt du behöver är en del lera, en del jord och en näve fröer till växter som klarar sig bra utan omvårdnad. Solros och förgätmigej är två sorter som passar bra.

Genom att göra dem själv kan du också försäkra dig om att du sprider växter som faktiskt passar ditt närområde.

Fröbomb Seedbomb

Foto: Heavy Petal

Foto: Heavy Petal

De två sista bilderna är lånade av den kanadensiska bloggerskan Heavy Petal

2 thoughts on “Om fröbombning

    1. Hedvig Inläggets författare

      Tack! Du är en av dem som inspirerat mig till att starta blogg. Den är väldigt mysig! Du kanske förstår att jag är avundsjuk på dina pallkragar.

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s